Cinoco Palais Du Vin – Sint-Jans-Molenbeek

29 mei 2024 | Cases

Cinoco Palais Du Vin: Van wijndistributie tot duurzame woonwijk

In Sint-Jans-Molenbeek krijgt het voormalige magazijn van Cinoco Palais Du Vin een nieuw leven als een innovatief en duurzaam woonproject. Onder de naam Tannat-Cinoco wordt deze site getransformeerd tot een levendige mix van werkplekken, een binnentuin en 79 betaalbare huurwoningen, waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne bouwtechnieken en milieuvriendelijke materialen.

 

Projectoverzicht en duurzame kenmerken

Dit ‘Design & Build’-project, ontwikkeld door Revive en uitgevoerd door aannemer Democo, is een toonbeeld van collectieve huisvesting waarin duurzaamheid centraal staat. Deltha, als uitvoerder van de HVAC- en sanitaire installaties, speelt een cruciale rol in het realiseren van de ecologische ambities van dit project.

 

Constructiemethoden en materialen

Een van de opvallende duurzame kenmerken van Tannat-Cinoco is de toepassing van massieve houtbouw (CLT) en zelfdragende baksteen. Deze materialen bieden niet alleen een hoge mate van sterkte en stabiliteit, maar zijn ook milieuvriendelijk. Daarnaast wordt kalkhennep gebruikt voor isolatie, een natuurlijk materiaal dat uitstekende thermische en akoestische eigenschappen heeft, vochtregulerend is en bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.

 

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Het project maakt gebruik van een collectief warmtepompsysteem, dat alle woningen voorziet van verwarming en sanitair warm water op een energiezuinige manier. Dit future-proof systeem is ontworpen en geïnstalleerd door Deltha. Andere duurzame kenmerken van het project zijn regenwaterrecuperatie, zonnepanelen, energiezuinige apparaten en LED-verlichting, die samen bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van de woonwijk.

 

Meer dan een woonproject

Cinoco is meer dan een woonproject; het is een voorbeeld van hoe steden getransformeerd kunnen worden tot duurzame en leefbare plekken. Dit project toont aan dat het mogelijk is om betaalbare woningen te realiseren met respect voor het milieu. Het creëert een harmonieuze leefomgeving die zowel voor de bewoners als voor de natuur positief is.

 

De rol van Deltha

Deltha is toegewijd aan het bedenken van betere concepten om duurzaamheid betaalbaar te maken. Door hun expertise in HVAC- en sanitaire installaties in te zetten, hebben ze bijgedragen aan de realisatie van een comfortabele en energiezuinige woonwijk. Het collectieve warmtepompsysteem, een van de vele duurzame oplossingen die Deltha heeft geïmplementeerd, illustreert hun commitment aan een duurzame toekomst.

 

Conclusie

Cinoco Palais Du Vin is een inspirerend voorbeeld van hoe collectieve huisvesting en duurzame technologieën hand in hand kunnen gaan. Het project bewijst dat betaalbare woningen en milieuvriendelijkheid samengaan en biedt een blauwdruk voor toekomstige stadsontwikkelingen. Dankzij de inzet van Deltha en andere betrokken partijen is dit project een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst.