De toekomst van HVAC

30 mei 2024 | Blog, Nieuws

De Toekomst van HVAC: Duurzaamheid, Efficiëntie en Circulaire Modellen

De HVAC-sector bevindt zich in een boeiende tijd. Gebouwen moeten in sneltempo duurzamer worden, terwijl we tegelijkertijd streven naar onafhankelijkheid van aardgas. Grondstoffen worden schaarser, bouwkosten stijgen, we willen onafhankelijk worden van aardgas en de prijs van leningen is exponentieel toegenomen. Dit alles vraagt om een heroverweging van onze aanpak als HVAC realisators. Als CEO van Deltha, een HVAC design & build bedrijf dat zich al tien jaar specialiseert in efficiëntie en duurzaamheid, zie ik enkele cruciale veranderingen die nodig zijn om een evenwicht te vinden tussen deglobalisering, verduurzaming en betaalbaar bouwen.

1. Duurzaamheid en CO2-neutrale gebouwen

Duurzaamheid is niet langer een optie, maar een vereiste. Gebouwen moeten hun CO2-uitstoot minimaliseren en bijdragen aan een groenere toekomst. HVAC-installaties spelen hierin een sleutelrol waardoor HVAC bedrijven een belangrijke verantwoordelijkheid dragen. We moeten streven naar energiezuinige systemen die tegelijk lean zijn ontworpen, slimme regelingen en hernieuwbare energiebronnen.

2. Deglobalisering en lokale productie

De wereldwijde supply chain heeft ons kwetsbaar gemaakt. Lokale productie en samenwerking met regionale leveranciers kunnen de afhankelijkheid van verre markten verminderen. Dit geldt ook voor HVAC-componenten. Lokale productie en innovatieve partnerships zullen op korte termijn strategisch belangrijk worden.

3. Efficiëntie en kostenreductie

Het concept, en bij uitbreiding elk onderdeel van een HVAC-installatie, moeten kritisch worden bekeken. Biedt elke euro aan investeringskost daadwerkelijk meerwaarde? Kunnen we efficiëntiewinsten behalen die de bouwkosten verlagen? Bouw, en daardoor ook HVAC, is een conservatieve sector die veel dingen doet “omdat we ze altijd ze doen”. Deltha specialiseert zich hier sinds 10 jaar in en kan helpen bij het optimaliseren van systemen zonder concessies te doen aan prestaties.

4. “As-a-Service” modellen

Zelfs als we erin slagen om de investeringskosten door optimalisatie tot een minimum te reduceren zal de nood aan duurzaamheid de betaalbaarheid van gebouwen onder druk blijven zetten. Klimatisatie zal steeds meer een dienst worden in plaats van een investering. Denk aan abonnementen waarbij de levering van warmte en koeling, het onderhoud en de upgrades zijn inbegrepen. Dit vermindert de initiële kosten voor gebouweigenaren en stimuleert duurzaamheid.

5. Circulaire HVAC-installaties

Door schaarser wordende grondstoffen én de druk op betaalbaar bouwen moeten we afstappen van het lineaire model waarbij installaties na gebruik worden afgedankt. HVAC-systemen lenen zich uitstekend voor circulaire opbouw. Ze moeten herindelingen tijdens de levenscyclus van een gebouw kunnen volgen en na hun dienst gerecupereerd kunnen worden voor een nieuw leven elders. Een mooi voorbeeld hiervan is de C3 unit, een ontwikkeling van Deltha om HVAC systemen eenvoudig circulair op te bouwen.

Laten we als HVAC sector de handen in elkaar slaan en onze verantwoordelijkheid opnemen door samen te werken aan een duurzame, efficiënte en circulaire toekomst. Onze kennis als sector is hiervoor noodzakelijk! Deltha staat alvast klaar om deze uitdagingen aan te gaan en te bouwen aan een betere wereld.

 

Ing. Jan De Schepper
CEO Deltha